10 Aralık 2012 Pazartesi

Kimono

Ünlü Japon Giyim Tarzı Tarihi

Sözlük anlamı “Giysi” anlamına gelen Kimono Japonya’ya özgü en geleneksel öğelerden biridir. Batı’da tahta kalıplarla basılan Ukiyo-e resimlerinin popülerliği aynı zamanda kimonolara olan ilgiyi de hat safhaya ulaştırmıştır.
Kimonoların birçok çeşidi bulunmaktadır, mevsimsel sezonluk kimonolar, bayanların törenlerde giydiği özel kimonolar, erkekler için dikilen kimonolar gibi.
Nara döneminde (710~94), kosode (küçük kol) olarak adlandırılan giysi, Kimono olan gerçek adını 18. yy’da almıştır. Halen kullanılan kimonolar, Japonya’yı ziyarete gelen turistlerin de ilgisini çekmekte ve kısa süreli de olsa ziyaretçiler Kimono gerçek anlamda giyme fırsatı bulmaktadırlar.
Kadınlar Kimonolarını özellikle geleneksel çay ve ikebana törenlerinde giyerler. Genç kızlar ise furisode olarak adlandırılan çok renkli kolları diğer kimonolara göre daha uzun, parlak Obi(kemer) i olan kimonoları giymektedir. Fabrikalarda üretilen ve basit geometrik şekillere sahip, günlük hayat içerisinde sık kullanılan kimonolara, Edo komon ismi verilmiştir.
Düğün ve özel törenlerde ise, tam tersi özel olarak tasarlanan, müthiş görünüme sahip kimonolar tercih edilmektedir. Bunlardan biri de shiromuku’dur , çok kalın kumaşlı, özel işlemeleri bulunan, saç tokası mevcut, geline özel beyaz renktedir. Damat adayı ise üzerinde ailesine ait işareti bulunduran ve habutae ipeğinden özel üretilmiş kimonoyu taşımaktadır. Son zamanlarda düğünlerde damatların batı tarzında da giyindikleri görülmektedir. Ölüm törenlerinde hem erkekler hem bayanlar siyah kimono giyerler.

Japonyanın Giyim Kültürü (Kimono)

Japonya Geleneksel Kıyafetleri, Japon Elbiseleri Yöresel Japon Giyim Tarzı

Kimono (Japonca: kiru ve mono , kelime kelime çevirisi “giyilen eşya” yani “elbise” Kelimenin etimolojik kökeni ki yani “giymek” ve mono yani “şey”dir) Japonya’nın geleneksel giysisidir Aslında tüm giysi çeşitleri için kullanılan kimono sözcüğü sonradan hâlâ kadın, erkek ve çocuklar tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır
Kimono T şeklinde, ayak bileğine kadar uzanan düz hatlı, yakalı ve uzun kollu bir giysidir Kollar özellikle bileklerde çok geniştir, genişliği yaklaşık olarak yarım metreye kadar varır Geleneksel olarak, özel günlerde evlenmemiş kadınlar hemen hemen yere kadar uzanan çok geniş kollu kimonolar giyer Giysi gövde etrafına sarılır ve her zaman sol taraf sağın üstüne gelir Obi adı verilen geniş bir kuşak ile arkadan bağlanır Kimonolar genellikle geta veya zori adı verilen geleneksel tahta sandallar ve tabi adı verilen çoraplarla giyilir Kimononun içine, nagajuban denilen daha kısa bir kimono içlik olarak giyilir
Tarihçe ve tanım
Kimono 5 yydan itibaren Çin ile Japonya arasında başlayan yoğun kültürel ilişkiler sırasında Çin hanfusundan etkilenme yoluyla ortaya çıkmıştır Kimono, kosode adı verilen ve iç çamaşırı niyetine kullanılan giysiden türemiştir Modern kimono Japonya’nın Heian794–1192) günümüzdeki şeklini almaya başlamıştır O dönemden beri hem erkek hem de kadın kimonosunun temel biçimi değişikliğe uğramadan kalmıştır döneminde (
Geleneksel olarak tüm kadın kimonoları tek bedendir Kimono giyenler, kendi bedenlerine uydurabilmek için kumaşı katlayarak vücutlarına sarar Kimono tek bir kimono kumaşı topundan üretilir Kumaş topları standart boyutlarda üretilir ve kumaşın tamamı tek bir kimono yapmak için kullanılır Tüm geleneksel kimonolar elde dikilir, hatta kimono kumaşları da genellikle elde dokunup bezenir Kimono kumaşı üretilirken, pirinç kolası ile yapılan Yuzen boya koruma tekniği, shibori ve el ile boyama teknikleri kullanılır
Geçmişte, kimonolar yıkanmak için tamamen sökülür, sonra tekrar dikilirdi Modern kumaşlar ve temizleme yöntemleri buna gerek bırakmasa da, geleneksel kimono temizliği hâlâ uygulanmaktadır Kimonoyu saklamak amacıyla bazen dış hatlara teyelleme yapılır, böylece buruşup kırışması önlenir ve kimononun katları düzgün şekilde korunur
Renk, kumaş ve stil ile obi gibi aksesuarlar zamanla çeşitlilik göstermiştir
Değişik kullanım yerleri için çok resmîden gündelik kullanıma çeşitli kimonolar vardır Bir kadın kimonosunun resmiyet derecesini genellikle kumaşın cinsi ve deseni ile rengi belirler Genç kadınların kimonosu daha uzun kollu olur ve daha yaşlı kadınların oldukça resmî kimonolarından daha fazla işlemelidir Erkek kimonoları genellikle tek bir temel biçimdedir ve genellikle aşırıya kaçmayan renklerde olur Resmiyet derecesi aynı zamanda aksesuarların tipi ve rengiyle, kumaşın cinsi, kamonun (aile arması) sayısı ya da olmamasıyla da belirlenir İpek en çok arzulanan ve en resmî kumaştır Pamuklu gündelik kimonolarda kullanılır Günümüzde polyester kimonolar da gündelik amaçlı kullanılmaktadır
Günümüzde artık hem erkek hem de kadın kimonoları değişik boy ve bedenlerde bulunmaktadır Tek bir kumaş topundan kimono yapılma geleneği nedeniyle büyük bedenleri bulmak çok zordur ve ısmarlama yaptırmak da çok pahalıdır Sumo güreşçileri gibi çok uzun boylu ya da iriyarı kişiler kimonolarını ısmarlama yaptırmak zorundadır
Kimonolar pahalı olabilir Bir kadın kimonosu kolaylıkla 10000 ABD dolarının üzerine çıkabilir Kimono ile birlikte, içlikler, obi, bağlar, çorap, sandal ve diğer aksesuarların tamamı 20000 ABD dolarının üzerinde satılabilir Bir tek obi birkaç bin dolara satılabilir Tipik kimonolar, ya da geleneksel sanatları icra edenlerin giydiği kimonolar çok daha ucuzdur Bazıları kimonosunu kendisi yapar ve eski kimonolarını tekrar tekrar kullanır Daha ucuz ve makine ile dokunan kumaşlar el ile boyanan geleneksel ipek kumaşların yerini almaktadır Japonya’daki kullanılmış kimono pazarında ikinci el kimonolar 500 yene satılmaktadır Kadınlar için yapılan obi genelde pahalıdır Basit desenli veya düz renklileri 1500 yen kadar düşük fiyata olsa da yüzlerce dolara da satılırlar ve üstelik deneyimsizler için obi yapmak kolay değildir Erkekler için yapılan obiler ise ipek bile olsa daha ucuzdur çünkü erkekler kadınlardan daha dar ve kısa obi kullanırlar
Kimonolar hiçbir zaman israf edilmez Eski kimonolar değişik şekillerde tekrar kullanılır Değiştirilerek haori, hiyoku ya da çocuklar için kimono yapılabilir Kumaşı, benzer kimonoları yamamak için, el çantası ya da benzeri kimono aksesuarları yapmak için kullanılır Daha küçük parçalardan değişik örtü, çanta ya da çay seremonisinde kullanılan peçeteler yapılır Bel bölgesinden aşağısı zarar görmüş kimonolor hakamanın altına giyilerek zarar görmüş bölge saklanır Hatta eski kimonolardaki ipek ipliği çözüp, erkek kimonoları için heku obi genişliğinde kumaş dokuyanlar bile vardır Bu çözme-yeniden dokuma tekniğine “Saki-Ori” denir
Günümüzde kimono genellikle özel günlerde ve kadınlar tarafından giyilir Az sayıda yaşlı adam ve daha da az sayıda erkek günlük olarak kimono giymektedir Erkekler kimonoyu daha çok evlilik törenlerinde ve çay seremonisinde giyer Kimono hem erkek hem de kadınlar tarafından kendo gibi bazı sporlarda giysi olarak kullanılır Profesyonel sumo güreşçileri de, ring dışında toplum önüne çıktıklarında geleneksel Japon giysileri giymeleri gerektiği için genellikle kimono giyerler
Japonya’da kimono ile hobi olarak ilgilenen birçok kişi vardır, hatta yalnızca kimononun nasıl giyildiğini öğreten kurslar bile bulunmaktadır Bu sınıflarda mevsime ve özel günlere uygun desenlerin ve kumaşların seçilmesi, kimono içliklerinin ve aksesuarlarının uyumu, gizli anlamlarına dikkat ederek kimono ve hiyokuların giyilmesi, obi seçimi ve kuşanması ve diğer konular öğretilmektedir Kimono de Ginza gibi yalnızca kimono kültürü ile ilgilenen klüpler de bulunmaktadır.
 Kaynak 



Kaynak
Benim gibi kimono hayranı birisi kimonolardan oluşan bir yayın yapmasa ayıp olurdu diye düşündüm ve de yayınladım. Gözlerim açık gitmez artık tahtalı köye.
Niye kendi ürettiğin bir şeyi yayınlamıyorsun, yoksa RTÜK ceza verdi de kültür sanat belgeselleri babında yayınlar mı yapıyorsun?  diye soranlar olabilir.
 Öyle olsa TRT'nin 40 yıllık kuş belgesellerini yayınlardım değil mi?
TRT neden 40 yıllık kuş belgesellerini izlettirip duruyor,  yenilerini  neden çekmiyor diye düşünür dururdum. Meğerse ne kuş ne göl bırakmamış insanoğlu o geçen 40 yıl içinde de ,bu yüzden gösterecek bir şey kalmadığı için ,geçmiş belgeselleri temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp yayınlıyorlarmış. Kimse de sormaz bu kuşlar, göller ben doğmadan varmış, hala varlar mı yahuu  diye?
Konu kimonodan çevreciliğe nasıl geldi yahu! Blog bir delinin blogu olunca normal tabii :)
Delidir ne konu açsa yeridir  :)

12 yorum:

  1. Çok bilgilendirici ama uzun olmuş bu yayın Filiz Hanımcım! İnsanlar bu kadar uzun yayınları okumuyorlar görüldüğü gibi :)))

    Buna benzer bilgileri kapattığım blogumdaki Japon bebeklerimi tanıtırken ben de yazmıştım. Benim için zamanda geri gidiş oldu bu :)))))

    YanıtlaSil
  2. Nurdan Hanım'cığım, bu bilgileri kendi elimin altında olsun diye paylaştım, kendim için yani ne de olsa kimono hayranıyım. bu blogda böyle bir başlık da eksik olmasın değil mi ? okumasalar da olur, ben okuyorum unutunca :)
    o benzer bilgileri merak ettim daha güzeldir bu bilgilerden eminim :)
    tekrar yayınlarsanız okurum o bilgileri, benim merakım vardır her bilgiye, burnumu sokmadığım yer kalmasın isterim de :)
    yorum yapan ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. ALLAH'ım harikalar yaa bayılıyorum şu kimonolara ve desenlerine ve kumaşlarına ve .... insanlara komik gelecek olmasa böyle giyip gezicem dışarda :) paylaşımın için teşekkürler filizcim. kimono sevgim depreşti yine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Münüre sende mi kimono hayranısın ?kimono sevenler kulübüne hoş geldin. aynısını değil de daha modernize edilmiş kimono giyebiliriz. zaten kimonoların desenleri ve kumaşları çok özel kalıp ve kesim hiç değişmemiş. bu desenleri bulsam neler dikerim de. depreşsin bir şey olmaz en fazla abartıp karete kursuna yazılırsın.

      Sil
  4. Bir gün de Bindallı 'yı anlatmak istersen ben seve seve okurum.
    Yazı uzundu ama bilgilendiriciydi. En sevindiğim yön ise bu kez hemencecik olay yerine ulaşabildim :)

    Herkes için güzel bir gün olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Colette, bu sefer erkencisiniz bir şey kaçırmadınız.Bindallıyı çok severim, hikayesini bulursam seve seve paylaşırım. yazı uzun ama ne yapayım her verilen bilgiyi seviyorum kısaltamadım.
      Her gününüz güzel olsun :)
      Sevgiler..

      Sil
  5. Original bir kimonom yok ama,ona benzer gömleklerim var.Ben de cok severim,bu kadar pahali olduklarini bilmiyordum dogrusu.
    Konunun Kimonodan cevrecilige nasil geldigini bilmiyorum,siz bir de beni görün,yemek tarifinden hangi konulara nasil gecis yaptigimi bir bilseniz.
    Sevgiyle ve dostca kalin,ben de beklerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yıldız Hanım, hoş geldiniz. benim de kimonom yok uzaktan bakıyorum işte böyle resimlere hayran hayran.valla kimonodan çevreciliğe ancak benim gibi kafası karışık birisi gelir :)
      Çok teşekkürler...

      Sil
  6. yağruağzı-gri olan gerçekten çok hoş, seviyorum yazılarınızı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de sevdim o renkleri. çok teşekkürler Sevgili Jasea :)

      Sil
  7. vay vayy hepsi muhteşem,paylaşımına sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmene sevindim :) kimonoyu ve desenlerini çok severim bir japonla mı evlemsem aceb ?
      sevgiler...

      Sil