5 Şubat 2013 Salı

Başka Olur Edwardian ve Victorian Dönemi Modası





Kaynak
Bu aralar kimono kol aşkımı bir tarafa bırakıp Edwardian ve ya Victorian dönemi esintisini taşıyan bir bluz diksem nasıl olur diye araştırırken bu güzel tasarımlara rastladım.Üzerinde geçmiş zamanın tozlarını taşıyan elde dikilmiş kişiye özel  romantik tasarımlar.
Ve bu giysilere bakarken bizim giyim tarihimizle ilgili neredeyse hiç denecek bir kaynağımız olduğunu ,acınacak bir halde olduğumuzu fark ettim.Bir zamanlar 3 kıtada hüküm sürmüş bir imparatorluktan geriye muhteşem giyim koleksiyonları kalması gerekirdi. Biz millet olarak geleceğe pek yatırım yapmayan, geleceğe yatırım deyince yalnız ev almayı düşünen bir milletiz. Nerede kültürel değerlerini korumak gibi bir gelecek yatırımı yapmak!İşte böyle Avrupa giyimine hayran hayran bakarız, çünkü elimizde hayran hayran bakacağımız bir giyim örneği yoktur geçmişten kalan.

24 yorum:

  1. Filiz Hanımcığım,
    Prof.Dr. Nurhan Atasoy'un Osmanlı'da giyim kuşamı anlatan çok değerli kitapları var ama ne yazık ki kitapçılarda bulmak pek mümkün olmuyor.
    Sarayda kadınlarının giydiği birçok elbise de kaçırılıp British Museum'da sergilenmektedir.

    İyi ki o dönemlerde yaşamamışım, dikmesi ayrı, giymesi ayrı dert :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o profesörü biliyorum Tarihin Arka odası programından aşinayım, kitabından bahsederken de izledim.ama Avrupa'daki kaynaklara bakınca bizimki devede kulak.Sadece padişahların kaftanları bir kaç hanım giysisi falan. İnternette yaygın ,ulaşılabilen bilgilerin sayısına bile bakınca anlaşılıyor durumumuz.Bir kaç kitap.ben böyle müzelere sığmayacak kadar giyim koleksiyon istiyorum ,o kadar çok olsun ki internette de ulaşılabilen olsun, kitapçı kitapçı gezmek zorunda kalmayalım kendimize ait bir giyim örneğine bakmak için.
      evet giymesi ve dikmesi derdi ayrı bir dert canım.

      Sil
  2. Vay vay vay!
    Bu giysiler bana şahane esin oldular. Tenk yu!
    Çok beğendiklerim de oldu. Giyemem ama olsun. İşlerim ben de...

    Bu tarz kıyafetler mutlaka tasarlayın; ellerinizden çok güzel işler çıkar adım gibi eminim...

    Giyim kuşam vb. mirasları biraz da sanatı ve sanatçıyı koruyup, maddi açıdan destekleyen aristokratların varlıpı ile mümkündür.Rönesans dahi sanatçıyı yaşatacak işlere para ayıran aristokratların eseridir.

    Osmanlı'da aristokrasi diğer imparatorluklara nispeten neredeyse yoktur. Var olan kısmı konuşulmaya değer bir meseledir.

    Cumhuriyet dönemi aristokratlarını henüz tam manasıyla yaratamamıştır. Cılız adımlar vardır ama yetersizdir bu anlamda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine çok bilgilendirici bir yorum olmuş efendim çok teşekkürler. Bu tasarımlar kadar benim tasarımlar iddialı olmaz, kendi çapında giyilebilen günlük giyim olurlar sanırım. ben şimdilik hayran hayran bakıyorum.
      Teşekkürler Nurdan Hanım :)

      Sil
  3. Periiim,
    Senin ilhamın nereden geliyor belli oldu.Baktığım ceketler sanki senin ördüğün bazı mantoların kumaş versiyonu gibi :)))
    Ben Osmanlı döneminden kalma çok değerli ve zahmetli giysilerin olduğunu düşünüyorum.
    Hee! korundu yada korunamadı bilemem ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet doğru tahmin benim ilham geçmişten geliyor.Evet benziyor değil mi?ama bunlar daha muhteşem canım :)ben de giyelim demiyom zaten seyirlik bir kalsaydı da baksaydık. o kadar zenginlik içinde bir sürü hanım kıyafeti kalması gerekirmiş.

      Sil
    2. bu arada sen yine İstanbul hava sahasından mı bildiriyon aceb Selcen ?

      Sil
  4. Filiz hanımcığım biliyorsunuz dikiş öğrenmeye çalışıyorum,gerçi daha kıyafet kısmına geçemedim ama bunları yapmak bana çok uzak.Daha kırk fırın ekmek yemem lazım:)))
    Kültürel değerlerimize hiç değer vermediğimiz burada da ortada çok üzücü.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap Hanımcığım ,üzülmeyin bunları ben bile dikemem ,çok özel dikim yapmışlar her ayrıntısı güzel. el yapımı danteller kullanmışlar.ben bunlardan esinlenip basitini yapabilirim ancak.
      Kanuni döneminden kalan cariye kıyafetleri olsa ve sergilense şu an çok ilgi görürdü eminim.
      Sevgiler...

      Sil
  5. porselen gibi mavi işlemeleri olan

    YanıtlaSil
  6. hepsini ayrı ayrı beğendim, çok güzeller...yayılmacı zihniyetteki göçmen toplumların maalesef yerleşik düzeni benimseyen halklar gibi geçmişe ait kültürel öğeleri fazla olamıyor..olanları da zaten sevgili nowacraftında bahsettiği gibi elimiz de tutamadığımız için anca yurtdışı müze gezilerinde görebiliriz..
    kursta yıl sonu kostüm tasarımım da, tam anlamıyla olmasa bile Victorian dönemi hatırlatan bir kaç nüans kullanacağım..sizin tasarımları da merakla bekliyorum Filiz hanımcım..sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz kendimize ait şeyleri koruyamamak konusunda en ön sıralarda yer alıyoruz. adamlar bizim topraklarımızdan koca anıtları söküp gitmişler bizim gıkımız çıkmamış, üç beş parça giyimin peşine mi düşecekler.
      benim tasarımlar bilmiyorum bu kadar dikkat çekici olur mu? bakalım bekleyip görecez. şu an başım biraz kalabalık . şimdilik başkalarının tasarımlarıyla idare edeceksiniz efenim.
      Sevgiler ...

      Sil
  7. Bu tarz özel ve el dikişi elbiselere bayılırım.Bebek'te bir müzede görmüştüm.Bu türde koleksiyonerler çok az,ne yazık ki:((Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne güzel siz yakından bakmışsınız çok imrendim.
      bu arada bu yorumu geç gördüğüm için üzgünüm niye görmedim ki ben bu yorumu yahuu?
      Sevgiler Nilgün Hanım :)

      Sil
  8. Ah çok güzeller hepsi, çok farklı bir tarzları esintileri var. Tarihin tozlu sayfalarının boyut kazanmış hali gibi.. Çok sevdim.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarih dersinde bu kostümleri versinler, hiç sıkıcı ders olmaz tarih :)

      Sil
  9. muhteşemler, harikalar, şahaneler ... hele de ilk sıradaki ve biraz altında mavi işlemeli var onları çook beğendim. şimdi olsa giyerim yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. günümüzde de giyilebilecek çok güzel elbiseler de var, özellikle beyaz olanlar çok şık.

      Sil
  10. evet, oyazı öyleydi ammmmee bu yazı angara'nın bağlarından :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Angaranın bağlarına hoşgeldin o vakit :)

      Sil
  11. harikalar..ilk elbiseye hele bittim...bayılıyorum bu tarza.öptüm cnm sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk elbise güzel seçim. boyunu kısaltıp günlük giyimde bugün bile giyilebilir.
      Sevgiler...

      Sil
  12. Sevgili Nadya, çok teşekkürler !
    Bloguma hoşgeldin !
    Türkiye'den Sevgiler...

    YanıtlaSil